Oficjalny dystrybutor marek:

avintage

climadiff

vin vin

 la Sommeliere

do kasy suma: 0,00 zł

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać, jakie jest najzdrowsze i co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać, jakie jest najzdrowsze i co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Wino często określane jest jako najzdrowszy alkohol, który w umiarkowanych ilościach może mieć bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm. Za najlepsze uważane jest wino czerwone wytrawne. Jakie wybrać? Jakie czerwone wino jest najzdrowsze i jakie są jego zalety? Wyjaśniamy!

Jakie są zalety czerwonego wytrawnego wina?

Korzystny wpływ czerwonego wina na serce

Zastanawiasz się, dlaczego warto pić czerwone wytrawne wino? Otóż przede wszystkim ma ono bardzo korzystny wpływ na serce. Jest bogatym źródłem polifenoli, będących naturalnymi przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do wielu poważnych schorzeń serca. Wśród polifenoli obecnych w winie kluczowe znaczenie ma resweratrol oraz kwercetyna. Co ciekawe, dzięki alkoholowi są one rozbijane na prostsze, lepiej przyswajalne związki. Warto wiedzieć, że czerwone wino jest również źródłem magnezu, potasu i wapnia. Niektóre rodzaje mają także żelazo, kwasy organiczne i rozpuszczalny błonnik.

Oprócz serca wino wpływa bardzo pozytywnie na cały układ krwionośny. Przede wszystkim ogranicza liczbę fibrynogenów, sprzyjających tworzeniu się zakrzepów i udarom mózgu. Poza tym w winie znajduje się kwas acetylosalicylowy, który rozrzedza krew. Z kolei duża zawartość potasu sprzyja regulacji ciśnienia krwi.

Na co jeszcze korzystnie wpływa czerwone wino?

Co ciekawe, czerwone wino przyczynia się także do poprawy widzenia. Osoby, które spożywają wino w umiarkowanych ilościach, są znacznie mniej narażone m.in. na zaćmę. Poza tym wino podnosi poziom dobrego cholesterolu, a przeciwutleniacze zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu. Warto także wiedzieć, że zawarte w winie antyoksydanty opóźniają starzenie się skóry. Mniejsza liczba wolnych rodników sprawia, że skóra jest odżywiona, nawilżona, wygładzona i wzmocniona.

Czerwone wino wypite do posiłku znacznie poprawia pracę układu pokarmowego. Powoduje ono zwiększoną produkcję śliny i enzymów trawiennych. Poza tym dzięki poprawie ukrwienia, praca jelit jest dużo lepsza. Składniki odżywcze trafiają do krwi szybciej, a zbędne elementy są wydalane. Co ciekawe, substancje znajdujące się w winie, wspomagają wydzielanie żółci, a w efekcie trawienie tłuszczów. Poza tym pozwalają organizmowi pozbywać się zbędnej tkanki tłuszczowej. W związku z tym wino polecane jest także osobom otyłym. Podczas walki z nadwagą, warto wypić kieliszek wina przed snem.

Oprócz tego wino wspiera funkcjonowanie mózgu i zdolności poznawcze. W krajach, w których szczególnie popularne jest czerwone wino, znacznie mniej osób cierpi na choroby neurodegeneracyjne, np. demencję.

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać, jakie czerwone wino jest najzdrowsze?

Jakie czerwone wino jest najzdrowsze?

Zastanawiasz się, jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Otóż najlepsze są te trunki, które zawierają niewiele cukru i dużo resweratrolu. Do takich win zaliczają się wina wytrawne wytwarzane z winogron rosnących w chłodniejszych częściach świata. W Europie jest to np. Burgundia, czy też Bordeaux. Duże znaczenie ma także odmiana winogron. Dużo resweratrolu znajduje się w winogronach Pinot Noir oraz Cabernet Sauvignon (zwłaszcza rosnących w chłodniejszym klimacie). Bogate w polifenole są też takie szczepy jak Merlot, Tannat, Gamay, Shiraz.

Które czerwone wino warto wybrać?

Wino dostępne jest w wielu sklepach, ale jeśli zależy Ci na wysokiej jakości trunku, wybieraj specjalistyczne sklepy, w których oferowane są sprawdzone wina z górnej półki. Podczas zakupu zwróć uwagę na etykietę, a szczególnie pochodzenie wina, rocznik, nazwę szczepu, producenta. Wbrew pozorom nie zawsze starsze wino jest lepsze, zwłaszcza jeśli kupujesz je w supermarkecie. Oprócz tego znaczenie ma także miejsce rozlewania wina. Najlepsze trunki są butelkowane w tej samej winnicy, w której je wyprodukowano. Wysyłanie wina w cysternach pogarsza jakość.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie wina? Przede wszystkim na zawartość alkoholu. Zazwyczaj te, które mają więcej procent, są lepsze, a do ich produkcji wykorzystuje się wysokiej jakości winogrona. Z drugiej strony, nie każdy może sobie pozwolić na alkoholowe trunki, a nawet wina bezalkoholowe zawierają cenne polifenole. Co ciekawe, znacznie mniej istotna jest obecność korka. Obecnie również dobre wina bywają zamykane nakrętką, a nie korkiem.

Jak widać, czerwone wytrawne wino ma wiele właściwości prozdrowotnych. Warto wybierać wysokiej jakości trunki, które będą miały szczególnie dużo zalet.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl