Złote zasady podawania wina
1. Szacunek
Zawsze podawaj wina w odpowiedniej temperaturze, aby w pełni cieszyć się jego zapachem i bukietem. Jeśli serwowane wino jest zbyt ciepłe, alkohol w winie ma tendencję do zgorzknienia, natomiast gdy podawane wino jest zbyt zimne, smak będzie zablokowany i znieczulony (uśpiony).
2. Serwowanie
Trunek należy wlać do szerokiego kieliszka (kształcie tulipana lub czary), przeźroczyste szkło pozwala nam zbadać jego klarowność, kolor i płynność.
3. Czego należy unikać
Przed degustacją, należy unikać jedzenia lub picia które, może mieć wpływ na zmianę doznań (kawa, herbata, mięta, tytoń).
4. Powietrze - zapach
Nie zaleca się używania perfumowanych świec, jedynie perfum na sobie, gdyż ważna jest zdrowa, naturalna atmosfera podczas konsumpcji wina.