JAK KORZYSTAĆ Z WINIARKI

JAK KORZYSTAĆ Z WINIARKI

Parę porad, jak korzystać ze swojej winiarki.

Winiarka Climadiff  jest zaprojektowana tak, aby oferować Państwu niepowtarzalną przyjemność z dojrzewających win, pokazując ich pełny potencjał rok po roku z przechowywanych  butelek z winem   w optymalnych warunkach. Odpowiednie korzystanie z winiarki, może zwiększyć przyjemność z degustacji  wina.

1. Wybór właściwej lokalizacji

Winiarki CLIMADIFF oferują wiele możliwości w wyborze miejsca użytkowania. Starannie zaprojektowane , z pełnymi lub szklanymi drzwiami i systemem zimowej adaptacji do pomieszczenia, gdzie panują niskie temperatury. Jednak lepiej jest unikać ustawiania chłodziarki do wina  w słonecznym miejscu, w pobliżu systemów grzewczych, oleju opałowego, farb i ich agresywnego zapachu, który może zepsuć wino.

2. Kierowanie warunkami starzenia się win, w zależności od temperatury

Koneserzy wina, będą korzystać z podziału stref temperaturowych w winiarce do zarządzania procesem starzenia, w zależności od oczekiwanych rezultatów. Strefa o temperaturze od 10 ° C do 14 ° C odpowiada stałej temperaturze najlepszych piwnicach podziemnych. Proces dojrzewania przyśpiesza, kiedy butelka umieszczona jest w cieplejszych obszarach (temperatury powyżej 12 ° C) i zwalnia w chłodniejszych obszarach (temperatury poniżej 12 ° C).

3. Prowadzenie rejestru win, pamięć twojej winiarki

Z biegiem lat, kolekcja win będzie rosnąć. Duże zbiory mogą zawierać kilkaset butelek. Konieczne jest zatem, aby stworzyć i utrzymywać rejestr win - prawdziwą „pamięć” twojego urządzenia. Winiarki CLIMADIFF z drzwiami pełnymi, posiadają zintegrowany rejestr win wewnątrz drzwi (innowacja CLIMADIFF). Bez zintegrowanego rejestru, powinien być prowadzony i przechowywany dodatkowy spis win.

Rejestr win służy do zapisywania następujących informacji dla każdego wina: data wpisu, liczba butelek, rok produkcji, przybliżona data idealnej konsumpcji, cena zakupu i oczywiście lokalizacja butelek w winiarce. Można także dodać inne informacje, takie jak notatki z degustacji win i komentarze.

4. Właściwa temperatura dla każdego wina

Generalnie, wina, które są bogatsze w garbnik serwowane są w wyższych temperaturach. Przeciwieństwem są lżejsze lub owocowe wina, które zazwyczaj podawane są w niższych temperaturach. Po nalaniu, wino ma tendencję do szybkiego ogrzania się w szkle, ponieważ temperatura pokojowa jest na ogół wyższa niż idealna temperatura do konsumpcji. W okresie letnim, najlepiej jest serwować wino o 1 lub 2 stopnie poniżej zalecanej temperatury, ponieważ może dojść do idealnej temperatury w ciągu kilku sekund. Dłoń przenosi temperaturę ciała i następnie ogrzewa wino. Z tego względu najlepiej jest trzymać kieliszek za nóżkę (trzon).

Czerwone, białe lub różowe, słodkie, musujące, owocowe lub ciężkie wino z garbnikami ...

Każde wino ma swoją właściwą temperaturę  podania, w której osiąga swój pełny aromat i bukiet. Klimatyczne winiarki CLIMADIFF  i wielofunkcyjne szafki na wina, są specjalnie zaprojektowane, aby mogły doprowadzić  każde wino do optymalnej temperatury serwowania.

Rodzaj wina  Temperatura
Bordeaux od 17 °C do 18°C
Czerwone Burgundies od 15° do 16°C
Lekkie czerwone wina i wina Alsace od 10°C  do 14°C
Szampan Premium i białe wino w pełnej strukturze od 10°C do 12°C
Różowe i  wytrawne  białe wina od 8°C do 10°C
Słodkie białe wina od 7°C do 9°C
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl