Parę porad, jak korzystać ze swojej winiarki.
Winiarka Climadiff jest zaprojektowana tak, aby oferować Państwu niepowtarzalną przyjemność z dojrzewających win, pokazując ich pełny potencjał rok po roku z przechowywanych butelek z winem w optymalnych warunkach. Odpowiednie korzystanie z winiarki, może zwiększyć przyjemność z degustacji wina.
1. Wybór właściwej lokalizacji
Winiarki CLIMADIFF oferują wiele możliwości w wyborze miejsca użytkowania. Starannie zaprojektowane , z pełnymi lub szklanymi drzwiami i systemem zimowej adaptacji do pomieszczenia, gdzie panują niskie temperatury. Jednak lepiej jest unikać ustawiania chłodziarki do wina w słonecznym miejscu, w pobliżu systemów grzewczych, oleju opałowego, farb i ich agresywnego zapachu, który może zepsuć wino.
2. Kierowanie warunkami starzenia się win, w zależności od temperatury
Koneserzy wina, będą korzystać z podziału stref temperaturowych w winiarce do zarządzania procesem starzenia, w zależności od oczekiwanych rezultatów. Strefa o temperaturze od 10 ° C do 14 ° C odpowiada stałej temperaturze najlepszych piwnicach podziemnych. Proces dojrzewania przyśpiesza, kiedy butelka umieszczona jest w cieplejszych obszarach (temperatury powyżej 12 ° C) i zwalnia w chłodniejszych obszarach (temperatury poniżej 12 ° C).
3. Prowadzenie rejestru win, pamięć twojej winiarki
Z biegiem lat, kolekcja win będzie rosnąć. Duże zbiory mogą zawierać kilkaset butelek. Konieczne jest zatem, aby stworzyć i utrzymywać rejestr win - prawdziwą „pamięć” twojego urządzenia. Winiarki CLIMADIFF z drzwiami pełnymi, posiadają zintegrowany rejestr win wewnątrz drzwi (innowacja CLIMADIFF). Bez zintegrowanego rejestru, powinien być prowadzony i przechowywany dodatkowy spis win.
Rejestr win służy do zapisywania następujących informacji dla każdego wina: data wpisu, liczba butelek, rok produkcji, przybliżona data idealnej konsumpcji, cena zakupu i oczywiście lokalizacja butelek w winiarce. Można także dodać inne informacje, takie jak notatki z degustacji win i komentarze.
4. Właściwa temperatura dla każdego wina
Generalnie, wina, które są bogatsze w garbnik serwowane są w wyższych temperaturach. Przeciwieństwem są lżejsze lub owocowe wina, które zazwyczaj podawane są w niższych temperaturach. Po nalaniu, wino ma tendencję do szybkiego ogrzania się w szkle, ponieważ temperatura pokojowa jest na ogół wyższa niż idealna temperatura do konsumpcji. W okresie letnim, najlepiej jest serwować wino o 1 lub 2 stopnie poniżej zalecanej temperatury, ponieważ może dojść do idealnej temperatury w ciągu kilku sekund. Dłoń przenosi temperaturę ciała i następnie ogrzewa wino. Z tego względu najlepiej jest trzymać kieliszek za nóżkę (trzon).
Czerwone, białe lub różowe, słodkie, musujące, owocowe lub ciężkie wino z garbnikami ...
Każde wino ma swoją właściwą temperaturę podania, w której osiąga swój pełny aromat i bukiet. Klimatyczne winiarki CLIMADIFF i wielofunkcyjne szafki na wina, są specjalnie zaprojektowane, aby mogły doprowadzić każde wino do optymalnej temperatury serwowania.
Rodzaj wina | Temperatura |
Bordeaux | od 17 °C do 18°C |
Czerwone Burgundies | od 15° do 16°C |
Lekkie czerwone wina i wina Alsace | od 10°C do 14°C |
Szampan Premium i białe wino w pełnej strukturze | od 10°C do 12°C |
Różowe i wytrawne białe wina | od 8°C do 10°C |
Słodkie białe wina | od 7°C do 9°C |