Jakie wino, jaka temperatura?
Zasadniczo, im bogatsze i bardziej garbnikowe jest wino, tym wyższa będzie jego temperatura serwowania i wręcz przeciwnie, im lżejsze i bardziej owocowe jest wino, tym niższa będzie temperatura jego serwowania. Uwaga: w kieliszku wino szybko się nagrzewa, ponieważ temperatura w Twoim domu jest na ogół wyższa niż idealna temperatura do degustacji. Latem może więc być mądrze podawać wino w temperaturze 1 lub 2°C poniżej tej idealnej temperatury: osiągnie ono tę temperaturę już po kilku chwilach. Ręka ogrzewa również wino. Dlatego najlepiej trzymać kieliszek za stopę.
W jakiej temperaturze mam podać to czy tamto wino?
Każdy rodzaj wina zasługuje na bardzo specyficzną temperaturę degustacyjną. Poszanowanie odpowiedniej temperatury serwowania pozwala alkoholowi rozwinąć wszystkie swoje aromaty i zaoferować jego najlepszy bukiet.
Rolą winiarek służących do serwowania, jest właśnie doprowadzenie każdego wina do idealnej temperatury serwowania.
Więc w jakiej temperaturze powinno być podawane dane wino?
Poniżej znajduje się krótkie podsumowanie ogólnie przyjętych temperatur serwowania dla optymalnej obsługi przez szkło:
- Bordeaux: 17° do 18°C
- Czerwone burgundie: od 15° do 16°C
- Lekkie wina czerwone i wina alzackie: od 10° do 14°C
- Wielkie wina szampańskie i tłuste wina białe : od 10° do 12°C
- Wina różowe oraz wytrawne i lekkie wina białe: od 8° do 10°C
- Wina białe słodkie i syropowe: od 7° do 9°C