Ile może stać otwarte wino i dlaczego warto trzymać je w winiarce?
Ile może stać otwarte wino i dlaczego warto trzymać je w winiarce?

Wino to jeden z najszlachetniejszych trunków. Powstaje w wyniku procesu fermentacji różnych owoców. Za najbardziej popularne i cenione wino uznaje się to, które zostało wyprodukowane tylko z winogron. Niektóre wina mogą, a nawet powinny, leżakować przez wiele lat, inne natomiast muszą być spożyte szybciej. Dla jakości tego alkoholu niezwykle ważna jest odpowiednia temperatura, światło oraz pozycja, w jakiej przechowywane są butelki. Jeśli trzymanie w domu nieotwartego wina wymaga pewnych warunków to, co zrobić z otwartą już butelką? Nie jest to takie proste, dlatego postaramy się odpowiedzieć na pytanie: ile może stać otwarte wino? Przekonamy Cię również, że dla osób, które często delektują się tym trunkiem, doskonałym rozwiązaniem mogą okazać się winiarki.

Ile może stać otwarte wino, czyli kilka słów o jego prawidłowym przechowywaniu

Czy wiesz, że określenie „wino” dotyczy głównie trunków, które zostały zrobione z winogron? Pozostałe mają w nazwie także owoc, z którego je wyprodukowano, np.: wino jabłkowe. Mimo to liczba dostępnych na rynku win produkowanych z winogron jest naprawdę imponująca i może Cię zaskoczyć. Podstawowego podziału tego alkoholu można dokonać także, biorąc pod uwagę cechy takie jak: kolor, smak czy konsystencja. Spotkasz się więc między innymi z winem czerwonym, różowym, białym, deserowym i musującym.

Nieodkorkowane wino, by przetrwało lata, wymaga odpowiednich warunków. Dlatego powinieneś je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Butelki powinny znajdować się w pozycji leżącej – tak, aby korek cały czas miał kontakt z trunkiem i był wilgotny. Jest to bardzo ważne. Jeśli zostawiasz wino w pozycji pionowej, korek może wysychać, kurczyć się i przez to wpuszczać do butelki powietrze. Taka sytuacja spowoduje szybsze utlenianie i psucie się trunku. Musisz wiedzieć również, że różne rodzaje wina wymagają innych temperatur przechowywania, np. czerwone powinno być przechowywane w 14-18 °C, a białe 10-12 °C.

Ile może stać otwarte wino w winiarce?

Jeśli jesteś smakoszem wina i trzymasz w domu kilka lub więcej butelek tego alkoholu, to bardzo dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zaopatrzenie się w winiarkę. To sprytne rozwiązanie, zwłaszcza gdy nie masz piwnicy lub chcesz przechowywać pod ręką kilka butelek tego napoju, tak aby nie tracił on na jakości. Dzięki optymalnym warunkom przechowywania butelek przedłużysz trwałość, a nawet zwiększysz jakość trunków. Zdziwisz się, jak długo otwarte wino może stać w winiarce.

Odkorkowane już wino w ostateczności możesz przechować w lodówce, ponieważ niższa temperatura przedłuża jego przydatność do spożycia. Musisz jednak liczyć się z tym, że wtedy będzie psuło się szybciej. Otwarte wino, nawet jeśli jest zakorkowane ponownie, pochłania wszelkie zapachy z otoczenia. To właśnie dlatego winiarki mają jedną niepodważalną zaletę – w nich występuje bezwonne środowisko, czego nie można powiedzieć o lodówce. Niestety przechowywany w niej trunek może przez korek pochłaniać zapachy żywności i zmieniać walory smakowe na niekorzystne.

Pamiętaj także, że wino nie lubi zmienności temperatury, a częste otwieranie lodówki niestety powoduje jej skoki. Utrzymanie stałej, optymalnej wartości ciepła jest zdecydowanie korzystniejsze. Równie ważnym punktem jest stała wilgotność otoczenia, a najlepsze warunki to 50-75% wilgotności. Ponadto wino musi być przechowywane w pozycji poziomej, aby było w stałym kontakcie z korkiem.

Każda butelka powinna być także chroniona przed światłem. Promienie UV bardzo źle wpływają na bukiet smakowy i zapachowy tego napoju, ponieważ pod ich wpływem wytwarzają się w nim związki siarki. Dlatego też winiarki, które mają przeszklone drzwiczki, bardzo dobrze chronią przed UV. Światło może niestety zepsuć wino. Korzystając ze specjalnej chłodziarki, masz pewność, że do tego nie dojdzie.

Ostatnim elementem, ważnym przede wszystkim dla butelek nieodkorkowanych, jest ochrona przed wibracjami. Wszelkie drgania mogą zaburzyć proces wytrącania się osadów i spowodować, że ich cząsteczki zostaną w winie. Przechowywanie butelek z winem w winiarce sprawia, że wino dojrzewa w odpowiednim tempie i w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zyskuje na walorach smakowych i zapachowych. Nie ulega również wątpliwości, że wina już odkorkowane lepiej zniosą przechowanie w winiarce, w której są lepsze warunki, niż w lodówce.

Ile może stać wino po otwarciu butelki?

W przeciwieństwie do butelek nieotwartych, wino już zaczęte powinieneś trzymać w pionie, żeby jak najmniejsza powierzchnia trunku miała styczność z tlenem. Odkorkowany już alkohol możesz przechować maksymalnie kilka dni – od 3 do 7 w zależności od rodzaju:

– wino czerwone – specjaliści twierdzą, że może stać otwarte dłużej niż pozostałe rodzaje, a im więcej ma antyoksydantów, tzw. tanin, tym lepiej, ponieważ spowalniają one proces utleniania. Niemniej jednak, aby wino przetrwało jak najdłużej, musisz je szczelnie zakorkować i schować w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli spełnisz powyższe warunki, wino powinno wytrzymać do 6 dni;

– wino różowe – z uwagi na wyższą zawartość cukru może być przechowywane nieco dłużej, bo około 7 dni. Oczywiście, pod warunkiem, że umieścisz je w lodówce i szczelnie zamkniesz korek;

– wino białe – jego wytrzymałość szacuje się na maksymalnie 5 dni, jeśli ma odpowiednie warunki;

– wina musujące – ma najkrótszy czas spożycia po otwarciu, bo około 3 dni, głównie przez obecność ulotnego dwutlenku węgla.

Kiedy zakup winiarki to dobry pomysł?

Dzisiejszy rozwój technologiczny zapewnia społeczeństwu wiele ciekawych rozwiązań, które ułatwiają życie i funkcjonowanie. Począwszy od wszelkich sprzętów gospodarstwa domowego, poprzez wiele drobnych przedmiotów mobilnych, po takie, które po prostu warto mieć w domu jak np. winiarka.

Znasz już wszystkie zalety tego sprzętu i masz świadomość, ile może stać otwarte wino. Winiarka to niezbędne urządzenie dla każdego smakosza wina, a także każdej cenionej restauracji. Pozwoli Ci ona przechowywać zakupione lub otrzymane w prezencie butelki w takich warunkach, które mogą jedynie podnieść, a nigdy obniżyć jakość trunków. Nawet degustacja szczególnie wartościowego smakowo wina może mieć miejsce kilka razy, bo napój ten, gdy jest otwarty, ma w winiarce sprzyjające warunki, żeby przetrwać dłużej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl