Porady Someliera

Teoria przechowywania win.

 

Cechy zasady prawdziwej winiarki.

Lodówka do wina, bądź chłodziarka do wina, zwana także winiarką musi zagwarantować takie same idealne warunki, jakie znajdują się w najlepszych tradycyjnych podziemnych piwnicach, w których przechowywane jest wino.  Urządzenie pełniące funkcję lodówki chłodzącej wina z kilkoma drewnianymi półkami i innymi dodatkami, nie stanowi odpowiedniego miejsca do przechowywania wina. Aby z powodzeniem osiągnąć pożądany wiek twojego wina i doprowadzić je do szczytu doskonałości, prawdziwa winiarka musi w każdym przypadku być specjalnie zaprojektowana tak, aby była przeznaczona do tego celu i przy projektowaniu muszą być brane pod uwagę najważniejsze „złote” zasady:

1. Stała temperatura

Temperatura winiarki, przeznaczonej do dojrzewania wina musi być stała, najlepiej 12 ° C, choć niewielkie różnice temperatur w granicach od 10 ° C do 14 ° C  mogą być tolerowane. W chłodniejszej winiarce, skomplikowany proces dojrzewania wina jest spowolniony i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i zapachowych. Proces starzenia zatrzymuje się, jeżeli sytuacja (niska temperatura) będzie się powtarzać. W cieplejszej winiarce proces dojrzewania przyśpiesza. Jeśli temperatura pozostaje zbyt długo wysoka, wino ostatecznie opada (nie osiąga najwyższych walorów smakowych) bez pogłębienia jego całego potencjału. Najważniejsze jest, aby utrzymać stałą i jednolitą temperaturę. W rzeczywistości powtarzające się nagłe zmiany temperatury są szczególnie szkodliwe, ponieważ zmieniają żywotność wina.

2. Odpowiedni poziom wilgotności

Bukiet (zapach) wina rozwija się jeżeli proces ten jest pozbawiony dopływu tlenu, co oznacza, że korek od butelki musi być całkowicie szczelny. Do zachowania szczelności przez długi czas, butelki muszą być przechowywane w pozycji poziomej, etykietą do góry, aby korek pozostał w styczności z winem. Ponadto, średni poziom wilgotności w chłodziarce do wina musi wynosić powyżej 50%. Jeśli wilgotność spadnie poniżej 50% i trwać to będzie zbyt długo, korek może wyschnąć i zwiększa się ryzyko szybszego utleniania wina (parowania). Znacznie wyższy poziom wilgotności ponad 80% nie spowoduje uszkodzenia wina, ale może spowodować odklejenie się etykiety z butelki. Lodówka do wina musi stale utrzymywać średnią wilgotności, między 50% do 75 %, przy jednoczesnym zapobieganiu powstawania wody, w której mogą rozwinąć się bakterie i nieprzyjemne wonie.

3. Czyste, bezwonne powietrze

Z czasem wiele korków traci swoją skuteczność. Aby zapobiec przenikaniu zapachów z butelki, prawdziwa chłodziarka do wina musi utrzymywać butelki w dobrym stanie i w zdrowej atmosferze. Aby to osiągnąć, chłodziarki przeznaczone do przechowywania dojrzewających win, muszą być wyposażone w aktywny filtr węglowy, zapewniający wentylację, eliminując jednocześnie zapachy i regulując poziom wilgotności.

4. Ciemnia

Światło przyspiesza dojrzewanie wina, wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki. Zjawisko to powoduje, iż wino nabiera niepożądanego tzw. „smaku światła”. Wina powinny być przechowywane w całkowitej ciemności. Dlatego większość win, aby osiągnąć lepszą dojrzałość smakową jest sprzedawane w butelkach z ciemnego szkła. Jednak ciemne szkło butelki nie chroni całkowicie wina przed szkodliwym wpływem światła i szkodliwymi promieniami UV. Chłodziarka do wina, aby wspomóc proces starzenia się wina, powinna  posiadać solidne drzwi do zapewnienia całkowitej ciemności. Jeśli używane są winiarki z drzwiami ze szkła, szkło powinno posiadać skuteczną ochronę anty-UV. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła takiego jak w tradycyjnych lodówkach i lamp halogenowych.

5. Pomieszczenie wolne od wibracji

Nawet najbardziej niedostrzegalny ruch może uszkodzić wino. Ponadto wibracje mogą zakłócić powolne tworzenie się osadów , pozostawiając cząsteczki zawieszone w winie. Nawet jeśli młode wina są bardziej odporne na te niedociągnięcia, to dojrzałe wina, - które również wydają się być najbardziej wartościowe - można tak nieodwracalnie zepsuć. Winiarki nie mogą zakłócać spokoju wina. Aby to osiągnąć, obudowa musi być wyposażona w skuteczny system tłumienia drgań, który ochroni butelki i oczywiście ich zawartość. W  urządzeniach  lepiej uniknąć mechanicznego systemu cyrkulacji powietrza, który jest  kolejnym źródłem drgań.

 

Parę porad, jak korzystać ze swojej winiarki.

Winiarka Climadiff  jest zaprojektowana tak, aby oferować Państwu niepowtarzalną przyjemność z dojrzewających win, pokazując ich pełny potencjał rok po roku z przechowywanych  butelek z winem   w optymalnych warunkach. Odpowiednie korzystanie z winiarki, może zwiększyć przyjemność z degustacji  wina.

1. Wybór właściwej lokalizacji

Winiarki CLIMADIFF oferują wiele możliwości w wyborze miejsca użytkowania. Starannie zaprojektowane , z pełnymi lub szklanymi drzwiami i systemem zimowej adaptacji do pomieszczenia, gdzie panują niskie temperatury. Jednak lepiej jest unikać ustawiania chłodziarki do wina  w słonecznym miejscu, w pobliżu systemów grzewczych, oleju opałowego, farb i ich agresywnego zapachu, który może zepsuć wino.

2. Kierowanie warunkami starzenia się win, w zależności od temperatury

Koneserzy wina, będą korzystać z podziału stref temperaturowych w winiarce do zarządzania procesem starzenia, w zależności od oczekiwanych rezultatów. Strefa o temperaturze od 10 ° C do 14 ° C odpowiada stałej temperaturze najlepszych piwnicach podziemnych. Proces dojrzewania przyśpiesza, kiedy butelka umieszczona jest w cieplejszych obszarach (temperatury powyżej 12 ° C) i zwalnia w chłodniejszych obszarach (temperatury poniżej 12 ° C).

3. Prowadzenie rejestru win, pamięć twojej winiarki

Z biegiem lat, kolekcja win będzie rosnąć. Duże zbiory mogą zawierać kilkaset butelek. Konieczne jest zatem, aby stworzyć i utrzymywać rejestr win - prawdziwą „pamięć” twojego urządzenia. Winiarki CLIMADIFF z drzwiami pełnymi, posiadają zintegrowany rejestr win wewnątrz drzwi (innowacja CLIMADIFF). Bez zintegrowanego rejestru, powinien być prowadzony i przechowywany dodatkowy spis win.

Rejestr win służy do zapisywania następujących informacji dla każdego wina: data wpisu, liczba butelek, rok produkcji, przybliżona data idealnej konsumpcji, cena zakupu i oczywiście lokalizacja butelek w winiarce. Można także dodać inne informacje, takie jak notatki z degustacji win i komentarze.

4. Właściwa temperatura dla każdego wina

Generalnie, wina, które są bogatsze w garbnik serwowane są w wyższych temperaturach. Przeciwieństwem są lżejsze lub owocowe wina, które zazwyczaj podawane są w niższych temperaturach. Po nalaniu, wino ma tendencję do szybkiego ogrzania się w szkle, ponieważ temperatura pokojowa jest na ogół wyższa niż idealna temperatura do konsumpcji. W okresie letnim, najlepiej jest serwować wino o 1 lub 2 stopnie poniżej zalecanej temperatury, ponieważ może dojść do idealnej temperatury w ciągu kilku sekund. Dłoń przenosi temperaturę ciała i następnie ogrzewa wino. Z tego względu najlepiej jest trzymać kieliszek za nóżkę (trzon).

Czerwone, białe lub różowe, słodkie, musujące, owocowe lub ciężkie wino z garbnikami ...

Każde wino ma swoją właściwą temperaturę  podania, w której osiąga swój pełny aromat i bukiet. Klimatyczne winiarki CLIMADIFF  i wielofunkcyjne szafki na wina, są specjalnie zaprojektowane, aby mogły doprowadzić  każde wino do optymalnej temperatury serwowania.

Rodzaj wina  Temperatura
Bordeaux od 17 °C do 18°C
Czerwone Burgundies od 15° do 16°C
Lekkie czerwone wina i wina Alsace od 10°C  do 14°C
Szampan Premium i białe wino w pełnej strukturze od 10°C do 12°C
Różowe i  wytrawne  białe wina od 8°C do 10°C
Słodkie białe wina od 7°C do 9°C

 

Pytania do właścicieli winiarek.

Aby wybrać najlepszą winiarkę dla Siebie, powinieneś zadać sobie cztery kluczowe pytania:

1. Użytkowanie

Użytkowanie wyłącznie do starzenia wina w optymalnych warunkach - potrzebujesz winiarki przeznaczonej do dojrzewania win (an ageing wine cabinet)

Dojrzewanie win i  kilka butelek stale pod ręką, gotowych do podania - potrzebujesz wielofunkcyjnej winiarki (a multi-purpose wine cabinet)

Wyłącznie do przechowywania butelek, gotowych do  podania - potrzebujesz „użytkową” winiarkę do serwowania (a service wine cabinet)

2. Rozmiar

Jeśli planujesz przechowywać wina, pamiętaj, że twoja lodówka do wina powinna być taka, żeby pomieścić z czasem  zwiększającą się kolekcję wina, która będzie rosła przez lata. W przyszłości, będziesz prawdopodobnie właścicielem znacznie większej ilości butelek niż dzisiaj. Lepiej jest wybrać model, który spełni Twoje potrzeby za dwa, pięć a nawet 10 lat. Dla informacji: butelki liczone do określania pojemności winiarek to standardowo 75 cl butelka Bordeaux. Jeśli kolekcja składa się z różnych typów butelek, trzeba założyć pojemność winiarki mniejszą o około 20%. Dodatkowe półki są dostępne w sekcji akcesoria, ale należy pamiętać, że dodanie kolejnej półki, oznacza zmniejszenie pojemności chłodziarki do wina.

3. Miejsce

Jeśli twoja chłodziarka do wina, będzie  znajdować się w nieogrzewanym garażu lub piwnicy, wybierz model, wyposażony w system zimowy. Jeśli masz zamiar zainstalować winiarkę  w kuchni lub w innym widocznym miejscu, Avinage oferuje szeroki wybór wymiarów, styli  i wykończeń - solidne lub szklane drzwi, kolory, wzory - które mogą być elegancko zintegrowane z Twoim domem. Winiarki Avintage, są prawdziwym symbolem wyrafinowania i "savoir vivre".

4. Budżet

Dla tych samych wymiarów zewnętrznych, zdolności magazynowania, produkty od jednego dostawcy do innego mogą różnić się. Aby porównać dwa modele, zaleca się wykonać następujące czynności:

Cena zakupu winiarki / liczba pojemności butelek = koszt przechowywania butelki

Nawet jeśli cena innego urządzenia niż Climadiff/Avintage jest pozornie atrakcyjniejsza, weź pod uwagę wszystkie czynniki o jakich się Kliencie dowiedziałeś.

 

Złote zasady podawania wina

1. Szacunek

Zawsze podawaj wina w odpowiedniej temperaturze, aby w pełni cieszyć się jego zapachem i bukietem. Jeśli serwowane wino  jest zbyt ciepłe, alkohol w winie ma tendencję do zgorzknienia, natomiast gdy podawane wino jest zbyt zimne, smak będzie zablokowany i znieczulony (uśpiony).

2. Serwowanie

Trunek należy wlać do szerokiego kieliszka (kształcie tulipana lub czary),  przeźroczyste szkło pozwala nam zbadać jego klarowność, kolor i płynność.

3. Czego należy unikać

Przed degustacją, należy unikać jedzenia lub picia które, może mieć wpływ na zmianę doznań (kawa, herbata, mięta, tytoń).

4. Powietrze - zapach

Nie zaleca się  używania perfumowanych świec, jedynie  perfum na sobie, gdyż ważna jest zdrowa, naturalna atmosfera podczas konsumpcji wina.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl