Zobacz, jakie wino do ryby, a jakie do kaczki lub makaronu najlepiej się sprawdzi

Zobacz, jakie wino do ryby, a jakie do kaczki lub makaronu najlepiej się sprawdzi

Wino to uniwersalny trunek, który pasuje do wielu okazji. Warto jednak mieć świadomość tego, że zupełnie inne wino należy serwować do obiadu, a inne na deser. Zastanawiasz się, w jaki sposób dobrać wino do konkretnego dania? Podpowiadamy!

Podstawowe rodzaje wina

Nawet jeśli nie jesteś wielkim koneserem wina, z pewnością wiesz, że wyróżniamy różne rodzaje tego napoju. Najprostszy podział pozwala wyróżnić wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Oprócz tego mogą one dzielić się także ze względu na barwę i właściwości. Wyróżniamy wówczas:

- wina białe – białe świeże, rześkie; aromatyczne; pełne, bogate; musujące; słodkie deserowe;

- wina różowe – klasyczne różowe; różowe musujące;

- wina czerwone – czerwone świeże, lekkie; dobrze zbudowane; mocne, pikantne;

- wina wzmacniane.

Czym różnią się wymienione powyżej wina?

- białe świeże, rześkie – świetnie gasi pragnienie; ma cytrusowy aromat, idealny do lekkostrawnych dań; takie wino można podać do oliwek, sałatek, smażonego kurczaka, owoców morza;

- białe aromatyczne – ma bardzo intensywny zapach, zazwyczaj ziołowy lub przywodzący na myśl świeżo ścięte kwiaty; pasuje przede wszystkim do mdłych potraw, np. białych ryb, koziego sera, pierogów, kurczaka, wieprzowiny, smażonych warzyw;

- białe pełne, bogate – dość uniwersalne wino; może stanowić zamiennik lekkiego czerwonego wina; pasuje zarówno do przekąsek, jak i wytrawnych potraw, np. makaronów z sosem, pieczonego drobiu, kremów warzywnych;

- białe słodkie, deserowe – jest to lekkie wino, które świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów; najlepiej komponuje się z lodami, cytrusami, przyprawami korzennymi, owocowymi deserami;

- musujące, białe lub różowe – to wino odpowiednie na elegancką kolację jako napój do przystawek; możesz serwować je z creme brulee, słonym popcornem, sufletami, faszerowanymi grzybami itp.;

- różowe – wino różowe łączy wrażenia smakowe win czerwonych oraz delikatną kwasowość i rześkość białych; lekkie wina różowe połącz z owocami morza i ziołami; pełniejsze z wieprzowiną, cielęciną i letnimi warzywami;

- czerwone świeże, lekkie – ma piękną bladorubinową barwę, delikatną kwasowość i subtelność; wzmacnia smak lekkich dań, np. drobiowych, warzywnych, rybnych, czy też sałatek z ziołami;

- czerwone dobrze zbudowane – ma wysoką zawartość tanin i owoców; idealne dla zwolenników klasyki; najlepiej łączyć to wino z pikantnymi, niezbyt ciężkimi posiłkami, np. duszonym mięsem, makaronami z sosem śmietanowym, kremowymi zupami, potrawami z octem balsamicznym;

- czerwone mocne, pikantne – dla wielbicieli intensywnych smaków. Wyróżnia je wysoka koncentracja owoców i wysoki poziom alkoholu. Pasują do równie intensywnych i pikantnych potraw, takich jak gulasz, stek, jagnięcina, wędzone ryby, dojrzałe sery, ale i gorzka czekolada.

- wzmacniane – są to wina z dodatkiem likieru i mogą mieć różny kolor, np. bursztynowy; smakują jak słodkie toffi i prażone orzechy; młode i stosunkowo blade wina wzmacniane świetnie komponują się ze słonymi przekąskami oraz smażonymi rybami; wytrawne wina, o intensywnej barwie, podawaj do orzechów i dziczyzny; wina słodkie będą zaś najlepsze do suszonych owoców, deserów i gorzkiej czekolady.

Jakie wino pasuje do jakich potraw?

Jakie wino do łososia, tuńczyka i innych ryb?

Zastanawiasz się, jakie wino do ryby będzie najlepsze? Kiedyś do dań rybnych serwowano wyłącznie wina białe, ale obecnie zasady te są mniej restrykcyjne.

Do delikatnych ryb, takich jak dorsz wybierz wina lekkie i subtelne np. białe świeże, rześkie i białe aromatyczne. Możesz także postawić na lekkie wina musujące. Inna zasada obowiązuje w przypadku tłustych i wyrazistych ryb. Jakie wino do łososia najbardziej się sprawdzi? Przede wszystkim białe pełne, bogate. Z kolei do tuńczyka doskonale pasują wina czerwone.

A jakie wino do sushi? Otóż surowe ryby najlepiej łączyć z winami wysokokwasowymi, np. białymi aromatycznymi. Z kolei rybę grillowaną lepiej zestawić z winem różowym, a pieczoną z białym pełnym, np. Chardonnay.

Jakie wino do kaczki, indyka, gęsiny?

Bez wątpienia do dań obiadowych powinno się serwować wina wytrawne. Do potraw z drobiu wskazane jest wino białe albo czerwone, ale lekkie. W przypadku pieczonego kurczaka najlepiej podać białe, lekkie wino. Z kolei kurczak grillowany sprawdza się w towarzystwie białego, pełnego wina, np. Chardonnay. Do grillowanego drobiu pasują nawet niektóre wina musujące, np. Prosecco. Warto wiedzieć, że do smażonego kurczaka lepiej podawać wyraziste wino, którego nie zdusi smak drobiu, wskazane jest w tym przypadku wino białe aromatyczne. Dania z indyka mogą być natomiast serwowane z czerwonym, dobrze zbudowanym winem, które wyróżnia się wyrazistym aromatem. Niektórzy jednak decydują się na podanie indyka razem z winem białym.

Zastanawiasz się, jakie wino do kaczki będzie odpowiednie? Otóż najlepiej podać wytrawne czerwone wino, lekkie. Oczywiście, jeśli chcesz zestawić ją z nieco mocniejszym smakiem, postaw na wino czerwone dobrze zbudowane. Z kolei do tłustej gęsiny serwuje się głównie młode wytrawne wina, charakteryzujące się wysoką kwasowością i zawartością alkoholu. Warto wiedzieć, że wyrazisty smak gęsiego mięsa wymaga zdecydowanego smaku wina, dlatego do takich dań sprawdzą się przede wszystkim białe wina aromatyczne, np. Sauvignon.

Wino do innych rodzajów mięs

W przypadku innych mięs niż drób obowiązują poniższe zasady:

- duszona wołowina, w gęstym sosie – podawaj gęste wina czerwone, aromatyczne, dobrze zbudowane; możesz także zdecydować się na wina wzmacniane;

- grillowana wołowina lub dziczyzna – serwuj wytrawne wina czerwone, mocne, pikantne;

- jagnięcina i cielęcina – są to mięsa delikatne, więc lepiej podaj subtelne wina, np. młode, lekkie wina czerwone, czy nawet różowe lub musujące;

- wieprzowina – wybierz do niej delikatniejsze wina niż do wołowiny, ale nadal mające zdecydowany aromat i smak; najlepiej sprawdzi się tu aromatyczne wino białe lub wino musujące, które nie stłumi smaku potrawy.

Jakie wino do makaronu?

Warto mieć świadomość tego, że nie istnieje jeden odpowiedni rodzaj wina do makaronu. Wszystko zależy od tego, z czym ten makaron serwujesz. Jeśli jest to danie obiadowe, na dodatek ciepłe, postaw na wina wytrawne. Do makaronów z mięsem może to być czerwone wino, a do owoców morza białe.

Jakie wino do makaronu spaghetti będzie najlepsze? Jeśli jest to bolognese z mięsem i sosem pomidorowym, doskonale sprawdzi się wino czerwone, a nawet różowe. Dobrze, gdyby było ono lekkie i miało owocowy aromat. W przypadku carbonary lub makaronów z innymi sosami bazującymi na śmietanie i serze postaw na wina białe. Co ciekawe, nie muszą one być wytrawne, wskazane są też wina słodkie, deserowe. Teoretycznie możesz podać do nich również wino różowe albo musujące.

Jakie wina są najlepsze do deserów?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby do deseru nie podawać tego samego wina, które było serwowane do obiadu. Zadbaj głównie o to, aby było ono przynajmniej równie słodkie, jak przekąska, którą stawiasz na stół. W przeciwnym razie będzie ono sprawiało wrażenie kwaśnego.

Jeśli planujesz zaserwować deser bazujący na czekoladzie, podaj do niego słodkie wino o intensywnym smaku. W przypadku deserów owocowych najlepsze będą wina półsłodkie, nieco bardziej stonowane. Natomiast do kremów, lodów i bitej śmietany pasują słodkie wina białe, a do ciasta cytrynowego i tarty białe wina o cytrusowym aromacie. Z kolei wypieki drożdżowe sprawdzają się z wytrawnym winem musującym, np. Prosecco, a ciężkie, korzenne desery z czerwonymi słodkimi winami wzmacnianymi.

Wina idealne do serów

Na imprezach bardzo często serwowane są sery. Jakie wina do nich pasują? W przypadku serów typu feta postaw na młode owocowe wina. Z kolei sery kozie lubią towarzystwo wina różowego. Do serów pleśniowych dobierz wina o delikatnym smaku, np. lekkie białe albo musujące. Ser z niebieską pleśnią sprawdza się ze słodkim albo półsłodkim winem białym. Jeśli natomiast serwujesz twarde sery o intensywnym zapachu, podaj je z winami białymi, aromatycznymi, choć niewykluczone jest też wino czerwone.

Jakie wino wybrać do sałatki?

Na domówkach królują również sałatki, do których tak naprawdę pasują różne wina, w zależności od składników dania. Do prostej sałatki bazującej przede wszystkim na liściach i kwaśnym occie balsamicznym, wybierz wino o dużej kwasowości, np. lekkie, białe z cytrusowym aromatem. Z kolei sałatki z dodatkiem świeżych ziół świetnie komponują się z winem różowym o aromacie ziołowym. Jeżeli wolisz czerwone wino, wybierz raczej świeże i lekkie.

Pamiętam, że w przypadku łagodnej sałaty maślanej należy wybrać równie delikatne wina. Do rukoli, cykorii, szpinaku i botwiny będą natomiast pasować wina o pełniejszej budowie, najlepiej z delikatną goryczką, przede wszystkim białe lub różowe.

Do sałatek ze słodkimi dodatkami (pieczony burak, miód, granat, żurawina) serwuj wina ze słodkim akcentem, np. czerwone świeże, lekkie lub różowe z owocowymi nutami. Jeśli zaś dodasz do sałatki intensywny ser, grillowany kurczak lub kawałki wołowiny, dobierz wino dedykowane do danego sera albo mięsa.

Jak widać, istnieje wiele rodzajów wina i zarazem zasad jego łączenia z poszczególnymi potrawami. Jeśli zastosujesz się do naszych wskazówek, Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl