Jak przechowywać wino w domu? 4 podstawowe zasady

Jak przechowywać wino w domu? 4 podstawowe zasady

Edward VII, król Wielkiej Brytanii, zwykł mawiać: „Wino nie tylko się pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi”. Prawdziwi koneserzy tego trunku przywiązują ogromną wagę do jego przechowywania. Niektórzy inwestują w nowoczesne chłodziarki, projektują prywatne piwniczki lub wybierają specjalne stojaki, na których może spokojnie leżakować. Odpowiednie warunki pozwalają mu zachować pełnię smaków i aromatów. Chcesz dowiedzieć się, jak przechowywać wino w domu? Czytaj dalej i poznaj 4 najważniejsze zasady!

 

W jakich warunkach przechowywać wino?

 

Wino to szlachetny i jednocześnie dość wymagający trunek. Na jego ostateczny aromat, kolor i smak ma wpływ kilka czynników, takich jak: wilgotność powietrza, temperatura, czy nasłonecznienie. Przestrzeganie odpowiednich zasad dotyczących przechowywania, zaowocuje możliwością zachowania wszystkich jego walorów. Jak robić to, by wino nie straciło swojego smaku i aromatu? Przygotowaliśmy krótki poradnik, z którego dowiesz się, jak to zrobić.

 

1. Odpowiednia temperatura

 

Zastanawiasz się, jak przechowywać wino w domu? Jedną z najważniejszych zasad jest utrzymanie odpowiedniej (i stałej) temperatury. Optymalną do przechowywania wina jest 12°C. Niezwykle istotna jest także właściwa ochrona przed światłem słonecznym. Dlatego właśnie świetnie nadają się do tego pomieszczenia zlokalizowane na najniższych kondygnacjach domu, które zapewniają odpowiednią i stałą temperaturę, np. domowe piwnice. Doskonałą alternatywą dla specjalnego pomieszczenia jest chłodziarka na wino.

 

2. Wilgotność powietrza

 

Nie mniej ważna od stałej temperatury jest odpowiednia wilgotność powietrza. Powinna oscylować w granicach 65-80%. Zbyt niski poziom wilgoci przyczyni się do wyschnięcia korka i utlenienia wina. Z kolei konsekwencją zbyt wysokiego poziomu wilgoci może być pojawienie się pleśni na etykietach i korku. Jedna i druga sytuacja spowoduje zmianę smaku, a w niektórych przypadkach całkowite zepsucie się wina.

 

3. Dostatecznie ciemne pomieszczenie

 

Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać wino, nie zapominaj o zapewnieniu mu odpowiedniego poziomu zaciemnienia. Zbyt mocne oświetlenie, zarówno naturalne, jak i sztuczne, może spowodować wydzielanie się szkodliwych związków siarki. Jest to tzw. smak światła. Co więcej, wino narażone na zbyt duże nasłonecznienie traci swój kolor i szybciej się starzeje.

 

Zatem w jakich warunkach przechowywać ten szlachetny trunek? Przede wszystkim, wino powinno leżeć w mocno zacienionym lub zupełnie ciemnym miejscu.

 

4. Zachowanie właściwej pozycji

 

Kolejną istotną zasadą jest trzymanie butelek w pozycji poziomej. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ zapewnia ona stałe nawilżenie korka. W wyschniętym mogą powstawać mikro-szczeliny. Do napoju przedostaje się wówczas tlen, powodując zachodzenie niepożądanych reakcji chemicznych i powstawanie wad wina, czyli utraty walorów smakowych i zapachowych. Na skutek tego, trunek przede wszystkim traci świeżość, a w skrajnych przypadkach nabiera drażniącego aromatu i kwaśnego, octowego smaku.

 

Tych błędów nie popełniaj!

 

Przechowywanie butelek wina czekających na otwarcie w domowej lodówce nie jest dobrym pomysłem. Lodówka stojąca w Twojej kuchni nie jest zaprojektowana do przechowywania win. Jej zadaniem jest zachowanie świeżości produktom, w czym pomocna jest niska wilgotność, która nie wpływa dobrze na wino. Trzymanie go w takich warunkach przez kilka miesięcy lub lat nie pozwoli cieszyć się jego pełnym potencjałem. Z kolei ustawienie wina na półce w kuchni naraża je na częste zmiany wilgotności i temperatury (m.in. ze względu na gotowanie). Kilka tygodni spędzonych w tym pomieszczeniu zrujnuje Twoje wino na dobre! Kolejnym powszechnie popełnianym błędem jest przechowywanie butelek w barku, na stoliku lub w szafce w pozycji stojącej. Oprócz zbyt wysokiej temperatury i niskiej wilgotności czynnikiem, który najszybciej pozbawia wina życia, jest utlenianie. Korek nie ma kontaktu z winem, więc zaczyna wysychać. Tym samym traci na objętości i w efekcie pozbawia trunek charakteru.

 

Jak długo i gdzie przechowywać otwarte wino?

 

Po otwarciu butelki wina możesz schować ją do lodówki. Pamiętaj jednak, że nie powinna stać w niej dłużej niż kilka dni. Nie zapomnij o jej dokładnym zamknięciu. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak zakup specjalnej pompki próżniowej. Przy jej pomocy łatwo wypompujesz z butelki powietrze i zabezpieczysz ją przed jego ponownym dostaniem się do wnętrza. Uchroni to wino przed utlenianiem i trunek dłużej pozostanie świeży i aromatyczny.

 

Pamiętaj jednak, by otwarte wino spożyć jak najszybciej. Przyjmuje się, iż musujące wina o zawartości alkoholu poniżej 12,5% nadają się do spożycia do 3 dni od ich otwarcia. Wina o średniej mocy, czyli te, z zawartością alkoholu od 12,5 do 13,5%, należy wypić w ciągu 4-7 dni. Natomiast wina mocne, a więc te z zawartością alkoholu powyżej 13,5% mogą pozostać otwarte przez 3-5 dni.

 

W jakiej temperaturze serwować wino?

 

Odpowiedź na pytanie, jak przechowywać wino to nie wszystko. Należy także pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury podczas serwowania go. Naczelna zasada brzmi: białe wino powinno być schłodzone, a czerwone podawane w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie. Serwowanie trunku we właściwej temperaturze sprawi, że otworzy się on całkowicie, ujawniając pełny bukiet i uwydatniając aromatyczne nuty.

 

Świeże i owocowe wina musujące (m.in. Szampan, Franciacorta, Cava czy Prosecco) powinny być podawane w najniższej temperaturze, około 6–8°C. Podobnie jak lekkie, kwasowe oraz świeże słodkie, jak Vinho Verde, Petit Chablis, Riesling lub Pinot Grigio. Wina musujące, które leżakowały w beczkach, a także mineralne białe o większej złożoności (np. Meursault, Riesling Großes Gewächs czy alzacki Gewürztraminer) będą świetnie smakować w nieco wyższych temperaturach – 10–12°C. Jeśli chodzi o wina czerwone, te lżejsze, bezbeczkowe i mocno owocowe, najlepiej smakują serwowane w temperaturze od 14 do 16°C. Bardziej złożone (jak Bordeaux, Pinot Noir czy portugalskie Douro lub Dão) warto podawać w 16–18°C.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl